Frans Josef - kejsare i katastrofernas tid

Ulf Irheden
Mjuka pärmar
366 s
Språkgranskning och korrektur: Per Nilson
Förlagspris: 
175 kr
Utgivningsår: 
2018
ISBN: 
978-9-163-977527-0

Omslag, sättning: Håkan Lindgren

 

 

 

 

-------------------------------------------------

LÄS DEM TILLSAMMANS:

"FRANS JOSEF - KEJSARE I KATASTROFERNAS TID" och "DET BÖRJADE I STRALSUND"

"Det började i Stralsund. Möten med Central- och Östeuropa 1982-2020" erbjuder vidare läsning om länder som en gång ingick i det österrikiska kejsardömet - från Prag till Novi Sad, från Trieste till Lviv. Reseminnen - människor och platser - varvas med fakta och fördjupande avsnitt om (kultur)historia, språk, musik, etniska minoriteter, gränsförskjutningar och folkförflyttningar. Författare är Per Nilson, grundare av Bokförlaget perenn 1998.

--------------------------------------------------

Frans Josef - kejsare i katastrofernas tid

År 2018, 100 år efter Österrike-Ungerns upplösning, gav perenn ut biografin Frans Josef - kejsare i katstrofernas tid. Författaren (född 1964) är fil mag i historia och har bland annat arbetat som journalist och översättare. Redan som tonåring väcktes hans intresse för Centraleuropa. Sedan 1980-talet har han varit verksam som guide för turistgrupper i flera av de länder som en gång utgjorde dubbelmonarkin Österrike-Ungern.

Så tyckte recensenterna om boken:

Niclas Sennerteg i Borås Tidning under rubriken “En pärla som försvann i bruset”:

"Men nu det viktigaste, det som finns mellan pärmarna, som har visat sig vara bland det allra bästa jag har läst om det märkliga habsburgska riket – en europeisk stormakt som upphörde att existera för drygt 100 år sedan – och dess mest kände härskare kejsar Frans Josef som styrde detta imperium i 68 år, fram till sin död 1916.

Mina förväntningar på boken var inte stora när jag öppnade den, men den slog knockout på mig. Alla som är intresserade av europeisk historia och hur efterdyningarna av händelser som ligger ett sekel tillbaka i tiden ännu påverkar centraleuropeisk politik och delar av EU borde skaffa sig ett exemplar av denna bok."

 

Gunnar Bolin i P1 Kultur, Sveriges Radio (program om litteraturåret 2018, 14 december):

"... så man har ett fantastiskt tillfälle att lära sig mycket om detta stora kejsardöme, hur det gick under och varför, om man läser Joseph Roths underbara roman och sen den här jättefina biografin över kejsar Frans Josef också ..."

 

Richard Swartz, författare och utrikeskorrespondent:

"med stor insikt om det väsentliga, säkert omdöme och njutbar stil har han [Ulf Irheden] lyckats med att på relativt begränsat utrymme få med en hel epok. Boken tillhör helt enkelt de allra bästa jag läst i ämnet."

 

Frans Josefs valspråk - VIRIBUS UNITIS - på Västra järnvägsstationen (Nyugati Pu) i Budapest. (Foto: Per Nilson)Frans Josefs valspråk - VIRIBUS UNITIS - på Västra järnvägsstationen (Nyugati Pu) i Budapest. (Foto: Per Nilson)

Elisabeth, Frans Josefs maka, i Trieste, Italien. (Foto: Per Nilson)Elisabeth, Frans Josefs maka, i Trieste, Italien. (Foto: Per Nilson)

Elisabeth. Byst på innergården till den ungerska lutherska kyrkan i Cluj, Rumänien. Erzsébet (Elisabeth) var mycket populär bland ungrarna. (Foto: Per Nilson)Elisabeth. Byst på innergården till den ungerska lutherska kyrkan i Cluj, Rumänien. Erzsébet (Elisabeth) var mycket populär bland ungrarna. (Foto: Per Nilson)

Författaren, Ulf Irheden, framför Schönbrunn i Wien. (Foto: Joel Irheden)Författaren, Ulf Irheden, framför Schönbrunn i Wien. (Foto: Joel Irheden)