Bokförlaget perenn

Det började med en tjeckisk roman som fått lysande recensioner av Arthur Miller, Philip Roth, Harold Pinter, New York Times, Independent, New Yorker... Den svenska utgåvan, i min översättning, lovordades i Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan.

Förläggaren Per Nilson i Lund, 1998; bild från reportage i Sydsvenskan efter utgivningen av den tjeckiska romanen Liv med en stjärna.Förläggaren Per Nilson i Lund, 1998; bild från reportage i Sydsvenskan efter utgivningen av den tjeckiska romanen Liv med en stjärna.

År 1998 grundade jag Bokförlaget perenn för att kunna ge ut egna översättningar från tjeckiska och tyska; under årens lopp har dock även andra översättare medverkat. Två av förlagets böcker är skrivna på svenska. Jag har också översatt texter av Karel Čapek och Karl-Emil Franzos - publicerade på sajten Kultur i öst (kulturiost.se).

"Jag lever helst i böcker och musik", diktade Dan Hylander en gång, och det gäller också mig. Dessutom har jag ända sedan tonårstiden varit mycket intresserad av Central- och Östeuropa - av språken, kulturen och historien. En favoritsyssla är att kombinera läsning och språkinlärning. Hittills har jag läst böcker (en del av dem barnböcker) på 12 främmande språk: danska, norska, engelska, tyska, tjeckiska, slovakiska, polska, kroatiska, franska, italienska, rumänska och ungerska. Denna breda språkliga förtrogenhet har jag haft nytta av under mina upptäcktsfärder i Öst och vid författandet av reseskildringar (publicerade på Kultur i öst). Ett urval av dem utkom år 2023 - i omarbetat skick - i bokform under titeln "Det började i Stralsund. Möten med Central- och Östeuropa 1982-2020".

------
Teckning av Karel Čapek.Teckning av Karel Čapek.

BOKFÖRLAGET PERENN - skönlitteratur och sakprosa från eller med anknytning till Central- och Östeuropa

Enmansförlaget perenn i Hässleholm har givit ut skönlitteratur, självbiografiska berättelser och sakprosa med litterär prägel (essäistik) i översättning från tyska, tjeckiska, ungerska och franska. Flera av titlarna har fått lysande recensioner - både i hemländerna och i Sverige. På senare år har förlaget givit ut två böcker av svenska författare: en lovordad biografi över kejsar Frans Josef av Ulf Irheden samt en bok som kombinerar reseminnen - från Vilnius till Korçë, från Trieste till Istanbul - med fakta och fördjupande avsnitt; författare: Per Nilson. En bok om den tyska minoriteten i Transsylvanien, "sachsarna", utkommer 2024. Författare: Ulf Irheden och Robin Gullbrandsson.

Teckning av Karel Čapek.Teckning av Karel Čapek.

Beställ perenns böcker genom Adlibris eller i bokhandeln. Det går också bra att beställa direkt från förlaget till f-pris (plus sex procent moms). Portokostnad tillkommer. Se vidare information under rubriken "Förlagets titlar".

------
Protester mot Rysslands krig mot Ukraina utanför den ryska ambassaden i Tallinn, Estland. April 2023.Protester mot Rysslands krig mot Ukraina utanför den ryska ambassaden i Tallinn, Estland. April 2023.