Frans Josef - kejsare i katastrofernas tid

Författare: Ulf Irheden
Mjuka pärmar
366 s
Förlagspris: 
150 kr
Utgivningsår: 
2018
ISBN: 
978-9-163-977527-0

Trådbundet mjukband med flikomslag

Format: 140 x 210 mm

Antal sidor: 366

Förlagspris: 150 kr

Vid beställning direkt från förlaget tillkommer moms 6 procent samt porto (60 kronor)

---

Medarbetare: 

Kartor: Samuel Svärd

Faktagranskning: Jenny Öhman, fil dr i historia vid Wiens universitet

Formgivning och sättning: Håkan Lindgren

Förlagsredaktör (språkgranskning, korrektur): Per Nilson

----------

Sagt och skrivet om boken:

Under rubriken "En pärla som försvann i bruset" skriver Niclas Sennerteg i Borås Tidning:

"Men nu det viktigaste, det som finns mellan pärmarna, som har visat sig vara bland det allra bästa jag har läst om det märkliga habsburgska riket – en europeisk stormakt som upphörde att existera för drygt 100 år sedan – och dess mest kände härskare kejsar Frans Josef som styrde detta imperium i 68 år, fram till sin död 1916.

Mina förväntningar på boken var inte stora när jag öppnade den, men den slog knockout på mig. Alla som är intresserade av europeisk historia och hur efterdyningarna av händelser som ligger ett sekel tillbaka i tiden ännu påverkar centraleuropeisk politik och delar av EU borde skaffa sig ett exemplar av denna bok."

---

"... så man har ett fantastiskt tillfälle att lära sig mycket om detta stora kejsardöme, hur det gick under och varför, om man läser Joseph Roths underbara roman och sen den här jättefina biografin över kejsar Frans Josef också ..."

Gunnar Bolin i P1 Kultur, Sveriges Radio (program om litteraturåret 2018, 14 december)

---

"med stor insikt om det väsentliga, säkert omdöme och njutbar stil har han [Ulf Irheden] lyckats med att på relativt begränsat utrymme få med en hel epok. Boken tillhör helt enkelt de allra bästa jag läst i ämnet."

Richard Swartz, författare och utrikeskorrespondent

---

https://entravebocker.com/2019/02/17/en-epok-och-en-man-i-dess-mitt-ulf-...

Patrik Enander, bloggen En trave böcker

----------

Varför intressera sig för biografin Frans Josef - kejsare i katastrofernas tid? Det finns flera skäl. Boken är välskriven, läsbar och vederhäftig - frukten av ett noggrant och omsorgsfullt arbete. Genom sitt centrum - Frans Josef - och sin bredd - i katastrofernas tid - fyller boken utan tvekan en lucka i den svenska utgivningen av historiska fackböcker. 

----------

Utgivningen sammanfaller med 100-årsminnet av första världskrigets slut och dubbelmonarkin Österrike-Ungerns fall. Illustrerad med foton från Österrikiska nationalbibliotekets arkiv samt kartor. Formgivning och sättning: Håkan Lindgren.

I otaliga skolor, offentliga lokaler och restauranger - från Innsbruck i väster till Lviv i öster, från Prag i norr till Dubrovnik i söder – hängde hans porträtt. Under 68 år styrde han Österrike-Ungern, det väldiga riket i Europas mitt. Generationer kom och gick, världen förändrades – och Frans Josef regerade vidare som om det inte fanns någon bortre gräns.

Men det gjorde det, förstås. Gammal och trött dog han 1916, mitt under det världskrig som han i hög grad var medskyldig till. Att rikets sammanbrott väntade runt hörnet, att klockan snart skulle klämta för huset Habsburg - den dynasti som länkat Centraleuropas öden under 650 år - kunde väl ingen riktigt ana då.

Under Frans Josefs styre duggade de politiska katastroferna tätt. Det mångnationella riket ställdes inför stora utmaningar i nationalismens tidevarv. Men det fanns också ljusare sidor. Tack vare det liberala samhällsklimatet framstod Wien kring sekelskiftet 1900 som en av Europas ledande kulturmetropoler.

Med kejsaren som utgångspunkt levandegör denna bok en hel epok: från det europeiska revolutionsåret 1848 till dubbelmonarkins fall 1918 och det närmaste efterspelet. Vi anar prakten i Schönbrunns salar men också stanken i Wiens kloaker där de fattigaste sökte skydd. Redogörelser för den politiska utvecklingen varvas med kultur- och militärhistoriska perspektiv. Det är en berättelse om vårt södra närområde, Centraleuropa, alltför ofta förbigånget på våra breddgrader.

Frans Josefs valspråk - VIRIBUS UNITIS - på Västra järnvägsstationen (Nyugati Pu) i Budapest. (Foto: Per Nilson)Frans Josefs valspråk - VIRIBUS UNITIS - på Västra järnvägsstationen (Nyugati Pu) i Budapest. (Foto: Per Nilson)

Elisabeth, Frans Josefs maka, i Trieste, Italien. (Foto: Per Nilson)Elisabeth, Frans Josefs maka, i Trieste, Italien. (Foto: Per Nilson)

Elisabeth. Byst på innergården till den ungerska lutherska kyrkan i Cluj, Rumänien. Erzsébet (Elisabeth) var mycket populär bland ungrarna. (Foto: Per Nilson)Elisabeth. Byst på innergården till den ungerska lutherska kyrkan i Cluj, Rumänien. Erzsébet (Elisabeth) var mycket populär bland ungrarna. (Foto: Per Nilson)

Författaren, Ulf Irheden, framför Schönbrunn i Wien. (Foto: Joel Irheden)Författaren, Ulf Irheden, framför Schönbrunn i Wien. (Foto: Joel Irheden)

 

ULF IRHEDEN (född 1964) är fil. mag. i historia och har bland annat arbetat som journalist och översättare. Redan som tonåring väcktes hans intresse för Centraleuropa. Sedan 1980-talet har han varit verksam som guide för turistgrupper i flera av de länder som en gång utgjorde dubbelmonarkin Österrike-Ungern.