Eftermiddag i Osijek (Kroatisk resa, del 5)

Text och bild: Per Nilson.

---

FLER FOTON EFTER ARTIKELN.

Efter Daruvar väntade Našice. Därifrån gjorde jag en utflykt till staden Osijek. Dit ska vi bege oss nu; om Našice handlar det i nästa avsnitt. 

Före 90-talets jugoslaviska krig hade jag förmodligen aldrig hört talas om staden Osijek. Men hösten 1991, i samband med kriget i Kroatien, nämndes staden så flitigt i nyhetsrapporteringen att namnet för alltid etsades in i mitt minne. Tågresan tar drygt en timme och förbindelserna mellan de båda städerna är täta.

Osijek är Kroatiens fjärde största stad – efter Zagreb, Split och Rijeka (2011). De centrala delarna består av övre respektive nedre staden. I övre staden finns fästningen (Tvrdja) samt Slavoniens museum. Nedre staden består av affärs- och bostadsområden. Osijek grundades av romarna på 100-talet e. Kr. Från 1100-talet fram till första världskrigets slut – med undantag för en osmansk period 1526-1687 – lydde staden under ungrarna. Under hösten 1991 utsattes Osijek för omfattande serbisk artilleribeskjutning.

Jag var inte särskilt påläst inför mitt besök, så jag missade Tvrdja, en gammal stadsdel omgiven av fästningsmurar. Av foton att döma är den mycket pittoresk.

Att Nedre staden präglas av en mycket speciell jugendarkitektur upptäckte jag snart. Jag kunde också konstatera att många av de fina husen är i dåligt skick; putsen flagnar och de omsorgsfullt utarbetade utsmyckningarna har på sina håll vittrat sönder.

Ante Starčević står staty på torget som är uppkallat efter honom. Text på sockeln: "Endast Guds och naturens lagar står över det kroatiska folkets suveräna vilja/ GUD OCH KROATER". Starčević (1823-1896) var politiker och litteraturvetare och pläderade för en självständig kroatisk stat. Han företrädde en storkroatisk och nationalistisk ideologi. År 1881 grundade han det kroatiska rättspartiet, vars politik var både antiösterrikisk och antiserbisk.

På en vägg på Županijska ulica fanns en skylt med följande text: "På denna plats stod synagogan, byggd 1869. Stucken i brand 1941. Riven 1950."

En tavla, uppsatt på ett hus nära Starčević-torget, hade följande text:

"Förbipasserande,

denna stad, kännetecknad av ett rikt förflutet och av europeisk kultur, utsattes genom serbisk artilleribeskjutning för barbarisk förstörelse från 1991 till 1995 i ett försök att erövra Kroatien. Men erövrarna från öst lyckades inte underkuva staden.

I dag lever Osijek stolt i den fria och självständiga staten Kroatien.

På nationaldagen den 30 maj 1996

Länet

Osijek-Baranja"

---  Källor: Resic, Sanimir: En historia om Balkan. Jugoslaviens uppgång och fall (Historiska Media, 2006) ---

På järnvägsstationen i Našice, i väntan på tåget till Osijek.

Järnvägsstationen i Osijek.

Osijeks art nouveau-arkitektur. En annan stad känd för denna stil är Kecskemét i Ungern, inte så väldigt långt härifrån. 

En öppen dörr.

Kino Urania.

Rätt eller fel - "Eslövsgotik" var vad jag kom att tänka på.

Inte så dumt!